İŞİNİZE YARAYABİLİR TIKLAYINIZ! .mail: info@yabanhikayesi.com
HARİTALAR
Wikiloc : bisikletrotalari

Yayınlar, fotoğraflar ve içerikler izinsiz kullanılamaz!!!

18 Ağustos 2014 Pazartesi

ANT - 064 ALTINBEŞİK MAĞARASI - ORMANA - EYNİF OVASI - BAŞLAR - ÜRÜNLÜ

Rotaları aşağıda paylaşılmış olan wikiloc sitesinden telefonunuza yada GPS cihazınıza yükleyerek daha detaylı inceleyebilirsiniz. Telefonunuza yüklemek için buradan yardım alabilirsiniz!!!


Yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Ağustos ayı, yüksek nem ile birlikte nefes almanın zorlaştığı günler yaşatmaktadır. Bu sıcak günlerde turlarımızı yüksek rakımlarda, nemden uzak ve biraz daha serin bölgelerde yapmaya çalışıyoruz. Ününü sıklıkla duyduğumuz hem Altınbeşik Mağarasını gezmek ve hemde İbradı İlçesinin yüksek rakımlı bölgelerinde bisiklet binmek üzere bu bölgede parkur çalışması yapıyoruz. Bölge oldukça dik ve inişli çıkışlı bir yapıya sahip olduğundan parkur hazırlamak oldukça zor oluyor. Bir kaç alternatif ile, farklı mesafelerde parkurlar hazırlıyoruz.

Altınbeşik Mağarası hakkında, aldığımız el broşürlerinden edindiğimiz ve gözlemlediğimiz bir kaç bilgiyi kısaca paylaşalım. Altınbeşik Mağarası 1966 yılında Oymapınar Barajı ile ilgili yapılan araştırmalar sırasında bulunmuştur. Adını üst kısımda yer alan Altınbeşik Tepesinden almıştır. Türkiye'nin en büyük, Dünyanın 3. büyük mağarasıdır. İçerisinde büyük kütlelerde su bulunmakta olup, yapılan boyama deneyi ile yer altından Beyşehir Gölü ile bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Mağaranın ilk giriş bölümü 200 metre uzunlukta olup, yapılan ışıklandırma sayesinde, içerisinde ki yer altı gölünde botla gezinti yapılabilmektedir. Bot ile biraz ilerledikten sonra devasa ve şahane güzellikte ki traverten  oluşumları görülebilmektedir. Gölün derinliği, mağaranın devasa büyüklüğü ve seslerin yankılanması ilk başlarda ürkütse de, ilerledikçe karşılaşılan güzellikler insanı büyülemektedir.
Bölgeye 2 yoldan ulaşım mevcuttur. Bir tanesi Antalya - Konya Karayolu üzerinden Akseki/ İbradı yol ayrımından İbradı'ya sapılarak Ormana ve Ürünlü Köyüne ulaşılarak gidilebilir. Diğeri ise Manavgat üzerinden dağ yollarına sapılarak, Dağ ve Ormana Barajı manzarası eşliğinde ulaşabilmek mümkündür. (Bu yol bilgisine buradan ulaşabilirsiniz)  Mağara görevlisi Ürünlü Köyünde ikamet etmekte olup, 0533 361 88 42 numaralı telefondan iletişim kurulabilmektedir. Mağaraya 2 km kala demir bir kapı ile giriş güvenlik altına alınmış ve 09:30' da açılarak 18:00' de kapanmaktadır.

Mağarada ki gezimizi tamamlayarak Ürünlü Köyü' nden Ormana istikametine hareket ederek bisiklet rotamıza başlıyoruz. Hava sıcaklığı beklediğimizin çok çok üzerinde ve cihazlarımız 35 dereceyi göstermektedir. Bu güne kadar Antalya'nın pek çok Yaylalarında tur yaptık ancak yüksek rakımlarda hiç bu kadar kavurucu bir sıcaklıkla karşılaşmamıştık. Ne serin esen bir rüzgar vardı, nede soğuk bir hava. Antalya'nın sıcaklarından tek fark nem olmayışı idi. Hava sıcaklığı daha turun başlangıcında bizi olumsuz etkilemeye başlıyor ve gördüğümüz her su kaynağında durarak kafamızı suya sokarak serinlemeye çalışıyoruz. Ormana'ya ulaştığımızda Başlar Köyü tarafına 2 alternatifli parkur çalışmıştık. Bir tanesi Eynif Ovasına geçen arazi parkuru, diğeri ise asfalt karayolu idi. Arazi parkuru yolumuzu  10 km kısaltıyordu ama sıcaklıktan dolayı gitmekte kararsız kalıyorduk. Arazi parkurlarından daha çok keyif aldığımız için kararımız bu yönde netleşerek orman yollarına sapıyor ve tırmanışa devam ediyoruz. Hu Dede tepesinde ki su kaynağında bir mola daha vererek serinliyoruz. Sonrasında yol oldukça sertleşiyor ve iri taşlarla kaplanıyor. Hem ilerlemek hemde denge sağlamak zorlaşıyor. Zirveye ulaşarak inişe geçtiğimizde yol daha da kötüleşiyor ve zemin daha çok kayganlaşıyor. Yavaş ve dikkatli bir şekilde aşağıya Eynif Ovasına ulaşıyoruz. Eynif Ovasında çok güzel bir patika yol bizi karşılıyor ve ovadaki çok sayıda ki başıboş atlar arasında bisiklet binmenin keyfini sürüyoruz. Ovanın karşı tarafında bulunan yıkık yayla evlerinin olduğu bölümde su olacağını düşünerek o tarafa yöneliyoruz ve tahminlerimiz yanıltmıyor bizi. Buz gibi su akmaktadır. Etrafında ki ağaç gölgelerinde öğle yemek molası vererek soğuk su ile serinliyor ve durum analizi yapıyoruz. Önümüzde 2 alternatifli devam eden parkurumuz ve zaman zaman 45 derecelere çıkan hava sıcaklığı ile ne yapacağımıza karar veremiyoruz. Geçmiş olduğumuz arazi parkuru da oldukça yıpratıyor ve sıcaklık dengemizi sarsıyor. Her şeyi unutarak gölgede ve suyun serinliğinde bir müddet dinleniyoruz. Dinlenmenin sonucunda bu sıcaklıkla devam etmenin ve önümüzde ki rampaları tırmanmanın sağlığımızı tehlikeye sokabileceğine karar veriyor ve ilk defa bir parkuru planladığımız gibi tamamlayamayarak geri dönmek zorunda kalıyoruz. Bu şekilde bile dönmekle 50 km lik bir parkuru tamamlamış oluyoruz. Eynif Ovasında ki halen devam etmekte olan Antalya - Konya karayolunun tünel inşaat sahası arasından geçerek Başlar Köyüne ulaşıyoruz. Burada da bir çay molasından sonra Ormana üzerinden geldiğimiz yola kavuşuyor ve Ürünlü Köyünde turumuzu tamamlıyoruz.








 Düğmeli Evlere bir örnek.

























Yükseklik Profili

Zorluk Derecesi :Toplamda 50 km. olan, ÇOKZOR bir parkurdur.
Maksimum Rakım :Bisikletle çıkılan maksimum rakım 1370 metredir. 
Hangi mevsimde yapılır: Yağışlı havalar ve kış ayları haricinde her zaman yapılabilir.
Bisiklet Seçimi : Sadece Dağ  Bisikleti için uygundur.
Yol Yapısı :%90 stabilize, %10 asfalt parkurdur.
Başlangıç Noktası : Ürünlü Köyü.
Bitiş Noktası :Ürünlü Köyü.
Su Kaynakları : Yol üzerinde çeşitli noktalarda su kaynakları mevcuttur. Her noktadan sonra yanınızda en az 1 lt su bulundurunuz. 
Alış-Veriş Alanları : Ürünlü, Ormana Başlar Köylerinde ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bakkallar mevcuttur. 
Konaklama : Kamp için uygun bölgeler mevcut ise de güvenlik tedbirleri almakta fayda vardır. 
DİKKAT!!! Herhangi bir kaza riskine karşılık kesinlikle en az iki kişile gidiniz ve bir yakınınıza gideceğiniz konumu bildiriniz!!!


Google Maps Harita Görüntüsü


GPS ve rota verilerini buradan indirerek daha detaylı inceleyebilirsiniz...

GPS ve rota verilerini üye olmadan DROPBOX üzerinden buradan indirebilirsiniz.

Başka bir rotada görüşmek üzere...

Sevgiyle Pedalla ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder