Rotaları aşağıda paylaşılmış olan wikiloc sitesinden telefonunuza yada GPS cihazınıza yükleyerek daha detaylı inceleyebilirsiniz. Telefonunuza yüklemek için buradan yardım alabilirsiniz!!!
Antalya'nın Ağustos sıcaklarından kaçmak ve yaylalarda serinleyebilmek üzere bisikletlerimizi aracımıza yükleyerek Elmalı ilçesine hareket ediyoruz. Rotamızda özel izinle girilen Çamkuyuları, Çığlıkara ve Dokuz Göl Tabiatı Koruma alanları var. Rota planımızda aracımızı Elmalı ilçesine bırakarak yukarıda ki parkurun tamamını bisikletlerimizle gitmek vardı. Ancak Elmalı ilçesine vardığımızda saatler ilerlemiş olduğundan, planda küçük bir değişiklik yaparak Çamkuyuları bölgesine kadar araçla devam ederek, bu bölgeyi bisikletlerimizle geziyor ve sonrasında ki rotayı yine bisikletlerimizle devam ediyoruz.
Bu güzergahta ki geçişimizde genellikle uğradığımız Korkuteli ilçesi girişinde ki Mantarevi Restoranında kısa bir mola veriyor gecikmiş olan öğle yemeğini aradan çıkartıyoruz. Bir kaç yıl öncesinde uçuk rakamlarda bulduğumuz menü fiyatlarının şu anda oldukça makul fiyatlarda olduğunu görüyoruz. Fiyat listesini fotoğrafta görebilirsiniz. Biz özellikle mantar çorbasını içmenizi tavsiye ederiz. Şefin önerisi ile Mantarlı iskender ve mantar kavurması da sipariş ettik. Ancak, Antalya'dan bile kalkıp mantar çorbasını içmeye gelmeyi değer bulurken, diğer menüleri o kadar özellikli bulmuyoruz.
Elmalı ilçesinde, Finike yol ayrımı ışıklarının sağında bulunan marketten kamp ihtiyaçlarımızı temin ediyoruz. Aşağıda ki listede (*) ile işaretli olanlar yanımıza aldığımız malzeme listesidir. İhtiyaçlarımızı bu listeye göre hazırlamış olup, tur boyunca herhangi bir eksiklik hissetmedik. Gıda listesinde işaretli olan ürünler için toplam 70 tl ödenmiştir. 4 günlük kampımızın gıda ihtiyacını karşılamış ve artmıştır. Özel aracımızla gidiş geliş yakıt masrafımız da 100 Tl tutmuştur. Huzur, keyif ve doğasıyla kesinlikle paha biçilemeyen 4 günlük bir tur için oldukça ekonomik bir bütçedir.
Çamkuyuları bölgesine ulaşmak için, Elmalı ilçesinden Finike istikametine doğru devam ederken yaklaşık olarak 13-14 km sonra, Yakaçiftlik Köyünü geçtikten sonra, Avlan Gölüne varmadan sola dönerek devam ediyoruz. 4-5 kilometre sonra giriş kapısında bekçilik yapan adaşım Ömer karşılıyor bizleri. Kendisine geleceğimiz haber verildiği için, 2 günlük kamp kayıtlarımızı yapıyor ve kapıdan geçerek yükselmeye devam ediyoruz. Çamkuyuları bölgesinde sürekli akan bir çeşme mevcut değildir, sadece bir kaç tane kuyu bulunmaktadır. Çamkuyularının göbeğinde ki ağaçsız boş alanın ortasında bulunan ağaç çitler sağa doğru takip edildiğinde diğer kuyulara göre daha temiz suya sahip olan ilk kuyuya ulaşılmaktadır. Kuyu suyunu kullanmayı pek sıcak bakmadığımdan ve gece, Kızlar Sivrisi dağını fotoğraflamak istediğimden devam ederek daha ileride bulunan yaylacıların olduğu bölgeye doğru devam ediyoruz. Hava kararmış olduğundan etrafı net göremiyor ve kampımızı nereye kuracağımıza karar veremiyoruz. İlk yaylacıların olduğu bölgeye ulaştığımızda çok azda olsa akan çeşmeye ulaşıyor ve çevrede kamp kurabileceğimiz uygun bir yer bulmak üzere etrafı kolaçan ediyoruz. Hava kapalı ve yağmur atıştırmaya başladığından, gece sorun yaşamamak üzere tam sırt noktasında bir yerde 2 çadırlık uygun bir alan bularak çadırlarımızı kuruyoruz. Malesef hava kapalı ve puslu olduğu için ne Samanyolu yıldızlarını nede Kızlar Sizvrisi Dağının doğru düzgün fotoğraflarını çekemiyorum. Etrafta bir kaç tane çeşme mevcut, ancak sadece bir tanesinin önünde yalak olduğu için, bu çeşmeye sabaha kadar sürekli olarak, büyük bir gürültüyle ve kişneme sesleriyle yılkı at sürüleri gelerek sularını içmektedirler. Havanın kapalı olması nedeniyle aramızda ki 200-300 metrelik mesafeden çok net göremiyor ama sabaha kadar seslerini duyuyoruz. Olur da bu bölge de kamp atacak olursanız bu durumu göz önünde bulundurarak, rahatsız olacaksanız sulardan biraz daha uzak alanlara çadır kurmanız hem rahatsız olmanızı engeller hem de, yabani hayvanları su içmeleri için rahatsız etmemiş olursunuz.
Ertesi sabah güzel bir güne eşsiz Kızlar Sivrisi Dağı manzarası ile uyanıyoruz. Uzaklarda çobanların yaktıkları keven otlarının dumanları ile muhteşem bir manzara sergiliyor, tüm heybetiyle Kızlar Sivrisi Dağı. Bu doyumsuz doğada kahvaltımızı yaparak ortamın keyfini çıkartıyor ve bisikletlerimizi hazırlıyoruz. Dağa doğru ilerleyen yolu takip ederek, bir kaç yayla alanını geçiyor, yaklaşık olarak 10-15 km civarında ilerliyoruz. Sonrasında yol bitiyor ve zirveye devam eden patikalar başlıyor. Çaresiz geri dönerek etrafı fotoğraflıyoruz. Öğle saatlerinde çadırlarımızı toparlıyor ve 2. günde Çamkuyuları'nda kamp atmak ve bisiklet binmek üzere hareket ediyoruz. Ormanlık alana girer girermez sol tarafa devam eden yol üzerinde bisiklet binmeyi planlıyorduk. Ancak Çamkuyuları bölgesine vardığımızda gördüklerimize inanamıyor ve şaşkınlık içinde kalıyoruz. Akşam karanlığında geçtiğimiz için fark edemediğimiz ve iyi ki de burada kamp atmamışız dediğimiz, günübirlik gelen piknikçiler tarafından bırakılan çöplerle rezil bir ortam haline gelmiş olan bölge, tamamen karasinek ve sivrisinekler tarafından istila edilmiştir. Güzelim alan tamamen kullanılamaz ve harap bir hal almış. Kabahat tek taraflı değil kesinlikle. Hem gelen ziyaretçilerin, hemde özel izinle girişine müsaade edilen bölge de yeterli görevli personelin olmayışıyla ilgili birimlerin eseridir bu durum. Zaten gerek kapıda ki bekçi ve gerek daha önce bu bölgeye gelmiş olan dostlarımız tarafından da, bölge de kene olduğuna dair uyarıldığımız için, burada kalmaktan üzülerek vazgeçiyor ve rotamıza devam ediyoruz. Yakaçiftlik Köyüne aracımızı bırakarak bisikletlerimizle devam etmek üzere plan doğrultusunda ilerliyoruz.
Korkuteli Mantarevi Restourant
Kremalı Mantar Çorbası (tavsiye edilir)
Mantarlı İskender
Mantar Kavurması
Çamkuyuları Giriş Kapısı Bekçi Köpeği
Kızlar Sivrisi
Kızlar Sivrisi
Kızlar Sivrisi
Çamkuyuları
Çamkuyuları
Çamkuyuları
Çamkuyuları
Çamkuyuları
Çamkuyuları
Çamkuyuları
Avlan Gölü
Avlan Gölü
Zorluk Derecesi :Toplamda 58km. olan, ZOR bir parkurdur.
Maksimum Rakım :Bisikletle çıkılan maksimum rakım 1800 metredir.
Toplam Tırmanış: Bisikletle çıkılan toplam tırmanış 1225metredir.
Toplam Tırmanış: Bisikletle çıkılan toplam tırmanış 1225metredir.
Hangi mevsimde yapılır: Yağışlı havalar ve kış ayları haricinde her zaman yapılabilir.
Bisiklet Seçimi : Sadece Dağ ve Dişli lastiklere sahip Tur Bisikleti için uygundur.
Yol Yapısı :Koruma alanının tamamı stabilize parkurdur.
Başlangıç Noktası : Elmalı İlçesi.
Bitiş Noktası :Yakaçiftlik Köyü.
Su Kaynakları : İşaretli noktalarda çeşme mevcuttur. Yanınızda en az 2 lt su bulundurunuz.
Alış-Veriş Alanları : Elmalı ilçesinden gerekli ihtiyaçlar tedarik edilebilir.
Konaklama : Kamp için uygun bölgeler mevcut ise de güvenlik tedbirleri almakta fayda vardır.
DİKKAT!!! Herhangi bir kaza riskine karşılık kesinlikle en az iki kişile gidiniz ve bir yakınınıza gideceğiniz konumu bildiriniz!!!
Google Maps Harita Görüntüsü
GPS ve rota verilerini buradan indirerek daha detaylı inceleyebilirsiniz...
GPS ve rota verilerini üye olmadan DROPBOX üzerinden buradan indirebilirsiniz.
Başka bir rotada görüşmek üzere...
Sevgiyle Pedalla ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder