İŞİNİZE YARAYABİLİR TIKLAYINIZ! .mail: info@yabanhikayesi.com
HARİTALAR
Wikiloc : bisikletrotalari

Yayınlar, fotoğraflar ve içerikler izinsiz kullanılamaz!!!

28 Haziran 2018 Perşembe

BOZBURUN DAĞI(2505 M.) VE KASIMLAR KANYONU KAMPI

Rotaları aşağıda paylaşılmış olan wikiloc sitesinden telefonunuza yada GPS cihazınıza yükleyerek daha detaylı inceleyebilirsiniz. Telefonunuza yüklemek için buradan yardım alabilirsiniz!!!



BOZBURUN DAĞI (2505)

TRE - 014 BOZBURUN DAĞI  kaydımızda mevcut olan zirve tırmanışımızı, Kavacık Yaylasından başlayarak, dağın batı yönünde ki rotadan, farklı ekip arkadaşlarımızla gerçekleştirmiştik. Genellikle faaliyetlerimiz keşif amaçlı ve ilk defa gittiğimiz bölgeler olduğu için, kuzey rotalarından bir tanesini denemek üzere gerekli araştırma ve planlama çalışmalarına başlıyoruz. Kuzey ve doğu rotaları hakkında gerek GPS, gerekse bilgi olarak herhangi bir veri kaydına ulaşmak mümkün olmadı. Wikiloc üzerinde yayınlanmış olan bir kaç rotanın ise, Googleearth  üzerinden çizilerek yüklendiğini sonradan öğrenmiş olduk. Rota kayıtları üzerinde bir kaç cümle de olsa açıklama yazılması, inceleyen ve bölgeye ilk defa gidecek kişiler için oldukça aydınlatıcı olabilmektedir. Mesela sarpi dik ve karlı yüzeyleri, kış dağcılık faaliyetleri olarak, gerekli malzemeler ile kolay bir şekilde geçebilmek mümkün iken, yaz yürüyüş faaliyeti olarak geçebilmek neredeyse imkansız olabilmektedir. Hatta mümkün ise bilgisi ve iz kaydı olmayan rotaların genele açık olarak yayınlanmaması en güzeli olacaktır. Sonuç itibariyle bir kez daha anlıyoruz ki, internet üzerinde yayınlanan hiç bir bilgi güvenilir değildir. Paylaşımlarımız kendi adımıza bir anı niteliğinde olup, web sayfamızı takip eden arkadaşlara ilham olması ve rota planları yapan arkadaşlara ışık tutabilmesi temennisiyle yayınlanmaktadır. 

Yıllar öncesinde araçla Eğirdir Gölü'ne gittiğimizde, yürüyüş yapacağımız parkurun başlangıç yolu üzerinden geçmiştik. O zamanlar, Pınargözü Köyünden sonraki orman yolunun bir kısmı sel suları tarafından uçmuş, zaman zaman büyük yarıklar oluşmuş ve oldukça iri taş ve kayalarla kaplı bölümler içermekte idi. Hali hazırda ise yol düzenleme çalışmaları devam etmekte olup, yakın bir zamanda asfaltlama çalışmalarının yapılacağı gözlenmektedir.  



18 Mayıs 2018 Cuma akşamı 19:00 sularında Antalya'dan 5 arkadaş hareket ederek 10:30 sularında 1400 m. rakımda ki kamp noktamıza ulaşıyoruz. Zaman kaybetmeden kamp ateşimizi yakıyor ve çadırlarımızı kuruyoruz. Uzun süren yolculuk sonunda bir şeyler atıştırıyor, temiz hava ve binlerce yıldız altında dingin bir uykuya dalıyoruz. 



Günün ilk ışıkları ile birlikte, bülbül ve böcek sesleri arasında huzurlu ve güzel bir güne gözlerimizi açıyoruz. Doğanın kucağında dostlarla birlikte doyumsuz bir kahvaltı yaparak kampımızı topluyor, zirve yoluna düşüyoruz. Kızılçam ormanları içerisinde başlayan rotamız, bir kaç noktasında işaretlemeler olan, çam iğneleri ile kaplı, eski ama nadiren kullanıldığı belli olan bir patika üzerinde devam ediyor. Bir süre sonra patika ile klavuz rotamız birbirinden ayrılıyor. Patikanın devamını incelediğimizde kuzeydoğuya devam eden başka bir güzergaha yöneldiğini gözlemliyoruz. Zirveye yönelerek diğer bir patikanın izlerini aramaya başlıyoruz. Önümüzde ki dere yatağını geçtikten sonra belli belirsiz başlayan ve sonrasın da belirginleşen bir patikanın izleri üzerinde yürümeye başlıyoruz. Lakin sık orman içerisinde devam eden yükselişimiz kayalık bir bölgeye ulaşıyor. İri bir kaya kütlesi önümüzde duvar gibi yükseliyor. Kaya yüzeyinden ve sağ tarafından devam eden geçişlerin olduğunu görüyoruz. Ancak ip desteği olmadan bu noktalardan geçmek oldukça riskli görünüyordu. Sola yönelerek ağaç dallarına ve taşlara tutunarak 20-25 metrelik bir bölümü dikkatli bir şekilde geçiyoruz. (Rota kaydının ikinci kilometresine denk gelmektedir). Bu bölümden tırmanarak geçmek, inişe nazaran daha kolay idi. Dönüş yolunda bu bölümden geçerken çok daha dikkatli bir şekilde ve tek tek geçmek zorunda kalıyoruz. 



AKARCA YAYLASI

Önümüzde ki tepeyi aştıktan sonra, zirveyi karşımıza alarak bir süre yatay düzlemde, sağ tarafımıza uçurumu alarak Antalya'ya kadar uzanan, uçsuz bucaksız manzara eşliğinde adımlarımız düşmeye başlıyor. Mor sümbüller, sarı beyaz papatyalar ve adını bilmediğimiz binlerce çiçek arasında ve mis kokular eşliğinde, zaman zaman sedir ve ardıç ağaçları içerisinde ilerleyişimiz Akarca Yaylasına kadar devam ediyor. Akarca yaylasında, zirvenin kuzeyinde kalan kar kalıntılarından sızan suyun borularla taşınması ile getirilen su mevcuttur. Zirve yolunda ilerlerken gördüğümüz su kaynakları, kesinlikle içmek için uygun değildi. Suyun geldiği yönde ve toplanan su içerisinde onlarca haşarat mevcut idi.


Akarca Yaylası






Akarca Yaylasını da geride bırakarak, çarşaklı bir yüzeyde tırmanışımız zigzaglar çizerek devam ediyor. Bir süre sonra karşımıza bir set gibi dikilen zirve kayalıklarına ulaşıyoruz. Zirveye çıktığını düşündüğümüz önümüzde 2 rota beliriyor. Güneybatı yönümüzde kalan dere yatağından oldukça dik bir şekilde çıkan ve sonrasında da yine oldukça dik bir şekilde ve kaygan yüzeyle devam ettiğini görebildiğimiz bir rota dikkat çekiyor. Bu rota belki zaman olarak kısa sürede bizi zirveye ulaştırabilirdi ama riskleri oldukça fazla ve enerjimizi fazlasıyla alacaktı. Dolayısıyla biraz daha yatay düzlemde devam eden doğu yönümüzde ki rotaya doğru, aldığımız ortak kararla ilerliyoruz. 



Bir süre sonra bu kez kayalık bir bölgenin tepesine ulaşıyoruz. Burada yine kaya yüzeylerine tutunarak geçmek durumunda kaldığımız bir geçit bulunmakta idi. Kaya yüzeylerini incelediğimizde, bir kaç noktadan daha önce de geçildiğinin izlerini görebiliyoruz. Gözümüze kestirebildiğimiz en kolay geçit noktasından aşarak doğu yönüne doğru yatay yükselişimiz devam ediyor. Sağ tarafımızda(Bize göre Güney ama dağın kuzey yüzü) kalan dere yatağında zirveye kadar uzanan kar yığınları mevcut idi. Kar yüzeyi ayakkabılarımız için tutunmaya müsait olsa da, kazma ve kramponlarımız olmadığı için, kar yüzeyinde ilerlemek güvenli değildi. Olası bir düşerek kayma durumunda, durmak olanaksız olabilir ve kaza riskini artırabilirdi. O nedenle güneş gören ve kar olmayan zeminde, yolumuzu biraz daha uzatarak doğu yönüne doğru devam ediyor ve sırt hattına ulaşıyoruz. 




Manzara bir anda değişiyor, dört bir yanımızı panoramik bir manzara çevreliyordu. Kanyonlar, vadiler ve zirveler büyülü bir manzara sergiliyordu. Dağın Güney doğu tarafında bulunan Derebucak tarafında ki zirve rotaları da önümüze gün gibi serilmişti. Aşağıda bulunan göl çevresinde çok güzel kamp alanları görünüyordu. Daha yükseklere kadar çıkan arazi yolu görünüyordu. Bu yönde ki rotalardan zirveye daha kısa zamanda ve az enerji ile ulaşmak mümkün olabilirdi. 






Sırt hattından zaman zaman yatay, zaman zaman tırmanışla yükselmeye devam ederek ilk zirveye ulaşıyoruz. 360 derece muhteşem bir panoramik manzara vardı. Ufukları kaplayan Tota, Sarp, Dedegöl, Davraz ve Dumanlı Dağı zirveleri akılları baştan alıyordu. Rüzgar zaman zaman şiddetleniyor, zirvelerde olmanın heyecanını tüm ruhumuza işliyordu. Zirve keyfi ve yemek molasından sonra dönüş için harekete geçiyoruz. 

Yine dönüş yolunda ilerlediğimiz sırt hattı boyunca sağımızda kalan kamp alanlarını incelerken, bir daha ki Bozburun Dağı faaliyetimizin kamp noktasının, kesinlikle burada bir yerlerde olması gerektiği konusunda hem fikir oluyoruz. 

Dönüş rotamız yine geldiğimiz hat üzerinden olacaktır. Akarca Yaylasında ki hareketlilik dikkatimizi çekiyor. Bir kaç kişi ve hayvanlar görünüyordu. Rota ve çevre hakkında bilgi almak üzere yayla evine doğru yöneliyoruz. Dönüş rotası için güvenli bir geçiş hattı olduğundan bahsediliyor. Ancak ne yazık ki bir türlü güvenli rahat bir patika iniş yolu bulamıyoruz. İz kayıtlarında ki dönüş rotamız, belirleyebildiğimiz risk oranı en düşük olan hat olarak görünüyordu. Ağaç gövdeleri ve sarkan dalları, tutunmaya elverişli bir ortam sağlıyordu. Bir kaç metrelik bölüm geçildikten sonrasında patika ve mevcut iz kayıtları takip edilerek parkuru tamamlıyoruz. 

Yürüyüş rotası üzerinde doğal su kaynağına rastlayamadık. Eriyen kar sularının oluşturduğu su akıntıları mevcut idi, ancak hiçbir noktasının içilebilir temizlikte olduğu kanaatine varamadık.


Kasımlar Köyü
Sabah yürüyüş öncesi kampımızı topladığımız için araç başında biraz dinlendikten sonra, Kasımlar'a doğru bu gün ki kamp noktası için yola düşüyoruz. Akşam serinliğinde, güneş dağları aşarken kamp noktasına ulaşıyor ve karanlık çökmeden kampımızı kuruyoruz. Bir tarafta Dedegöl Dağı, bir tarafta Sarp Dağı manzarası tüm yorgunluğumuzu alıp gidiyor. Gecenin huzuru ve milyonlarca yıldız altında ki sessizliği ise ruhumuzu dinlendirmeye yetiyor. Sohbet muhabbet ve neşeli anlar eşliğinde bir günü daha geceye gömüyor, baykuş ve çakal seslerinin süslediği gecede, huzurun kollarında uykuya dalıyoruz. 



Ertesi günün planında Kasımlar Kanyonu'nda kısa bir gezinti, Kesme yakınında bir yerlerde manzara keşfi ve sonrasında Antalya'ya dönüş vardı. Dolayısıyla herkes istediği saatte uyandı ve rahat rahat  kahvaltı yapıldı. 

KASIMLAR KANYONU

Öğle saatlerinde Kasımlar Kanyonu'na ulaşıyoruz. Araçla kanyon girişine kadar ulaşım mevcut. Kanyon girişinde, Köprüçay suyunun dolu dolu aktığı zamanlarda oluştuğu herhalinden belli olan geniş, düz bir alan vardı. Çevrede ki taş ve toprak oluşumlarına bakılacak olursa çok eskilerde oldukça gür akıyormuş. Şimdilerde ise en coşkulu aktığı bölümlerde dahi diz seviyesini geçmemektedir. Suyun sağ ve sol yamacında oldukça belirgin ve düzgün bir patika kanyon derinliklerine doğru ilerlemektedir. Patika üzerinde herhangi bir işaretleme ve yönlendirme yoktur. Zaman zaman su geçişlerinin de olduğu bölümlerden izler takip edilerek ilerlemek mümkündür. Her iki yamaçta da sarp yükselen kaya oluşumları mevcuttur. Öyle ki, bazı bölümlerde gökyüzünü görebilmek için en tepeye bakmak zorunda kalıyoruz. 


Kasımlar Kanyonu


Sarp kaya oluşumları ve irili ufaklı onlarca mağara arasında tüm ihtişamıyla uzayıp giden muhteşem bir doğa harikası. Sıcaktan bunaldıkça suya girip serinlediğimiz, sıkılmaya fırsat bulamadığımız ve izlemeye doyamadığımız eşsiz bir güzellik. 







Kasımlar Kanyonunu en fazla 1 saat gibi bir zaman diliminde gezerek yolumuza devam etmeyi düşünmüştük. Ancak baş döndüren doğa güzellikleri karşısında, kanyon içerisinde ki ilerleyişimize engel olamıyor ve ancak 3-4 saat sonra çıkabiliyoruz. Öyle ki yaklaşan yağmur olmasa ve zamanımız daha geniş olsa, belki bir gün bile yetmezdi gezmeye. Şu kadarcık dar zamanda bir kaç mağara gezebiliyor ve ancak bir kaç kilometre kadar ilerleyebiliyoruz. 

Bir süre zaman zaman yolu örten çınar ağaçları arasında, Köprüçayın kıyısını takip eden yol ile Kesme Köyüne varıyoruz. İz kayıtlarında mevcut olan  Kanyon manzarasını gören Asarlık mevkiinde öğle yemek molası veriyor ve doğanın mis gibi toprak ve çim kokusunu ciğerlerimize çekiyoruz. 


Kesme Asar Mevkii
Artık saatler hayli ilerlemiş gün sona ermek üzereydi. Gezi planımıza sadık kalarak güzel bir kamp turunun daha sonuna yaklaşıyoruz. Defalarca gezmeye doyamadığımız Köprülü Kanyonu transit geçerek, karanlığa gömülen günün son ışıklarıyla, araçla yapılan 400 km geride kalırken Antalya'ya ulaşıyoruz. 



Zorluk Derecesi :Toplamda 17 km. olan, ZOR bir parkurdur.
Maksimum Rakım : 2480 m.
Hangi mevsimde yapılır: Yaz ve Kış Dağcılığı olarak yapıldığı bilinmektedir.
Yol Yapısı :Patika ve kaya geçiş bölümlerinden oluşan parkurdan oluşmaktadır. 
Başlangıç Noktası : Pınargözü ve Beydili arasında ki adını bilmediğimiz geçit.
Bitiş Noktası :Pınargözü ve Beyedili arasında ki adını bilmediğimiz geçit
Su Kaynakları : Parkur üzerinde temiz su kaynağı yoktur. Ancak temizliğinden emin olamadığımız, eriyen kar sularının oluşturduğu akıntılar ve su birikintileri mevcuttur.   
Alış-Veriş Alanları : Alış-veriş imkanı yoktur. Son alış veriş imkanı Gebiz Kasabasında küçük süpermarket tarzında mevcuttur.
Konaklama : Çadır Kampı için uygun yayla düzlükleri vardır. 
DİKKAT!!! Herhangi bir kaza riskine karşılık kesinlikle en az iki kişi ile gidilmeli ve bir yakınınıza gideceğiniz konum bildirilmelidir!!!


Antalya - Pınargözü-1. Gün Kamp rotası ==>>
Kamp - Kasımlar 2. Gün Kamp rotası ==>>
Kasımlar Kanyonu yürüyüş rotası ==>>
Kasımlar - Kesme - Antalya ==>>




Google Maps Harita Görüntüsü



Powered by Wikiloc



GPS ve rota verilerini buradan indirerek daha detaylı inceleyebilirsiniz...

Başka bir rotada görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder